Het is december 2015, een van de warmste december in jaren, maar toch is het koud als je in de surfpak op je subboard door de Amsterdamse grachten moeten varen. Het is de vrijgezelle van Martin Kuiters, voor wie hem niet kent de bekende voordekker van de 69 en soms ook op de 149 en 123.We varen met een man of 20 door de grachten in een sloep terwijl Martin met een blikje bier lekker aan het suppen is.  Op de Amstel redden we en passant nog een stel  ezels in een skiff die gekanteld zijn en niet kunnen zwem men, ongelofelijk al die figuren die je zelfs in de winter op het water tegen komt.    Naast zeilen zijn er steeds meer regenboogzeiler die ook race fietsen, zo ook Martin. Echter zijn fietsploegje had het helemaal gehad om het hele jaar naar die benen te kijken bedekt met zware Vannelle, dus daarom speciaal voor Martin een fijne waxbeurt van de onderbeentje  Daarna begon de training voor het nieuwe zeil seizoen: heel veel drank, tussen door nog kleiduiven schieten en curling en een hapje eten in de ballentent in Rotterdam. Toen ik Martin 20 jaar geleden leerde kennen dronk hij niet! Nee dit is geen grapje Martin was de nuchterheid zelve! Maar als ik hem nu zie dat is hij echt volleerd.

 

foto2In januari trouwen Martin en Leontien, een fantastische happening in Den Haag waar vele van de regenboogclub ook bij waren. Het huwelijk is direct geconsumeerd door Martin, zo kennen we hem ook wel, terwijl we de 4e start doen op de Grevelingen wordt Florence geboren, Martin en Leontien van Harte!   Mijn voorbereiding voor het zeil seizoen begint altijd met het aanmaken van wat extra witte bloedlichaampjes in de Alpen.  Erg gezellig , niet altijd verstandig, want zo kwam ik vorige jaar terug met een gescheurde meniscus, waarmee mijn zeil seizoen ten einde was voordat het begon. Dit jaar vond het bekende trainingsevenement, zoals ieder jaar, met Pasen plaats  in St. Anton am Arlberg, een beetje het Gersonisos van Oostenrijk. Uiteraard waren de gebroeders Beck daar ook bij.

 

foto3Boudewijn vroeg me, onder het genot van een Erdinger Weissbier om dit jaar af en toe eens met de 157 mee te varen. Vroeger zag u daar mijn broer Roelof nog wel eens. Echter die heeft het veel te druk met zijn gezin, Beck en ik  noemen het “aan de ketting” en heeft geen tijd om te zeilen.   De 157, de JSF? Wow! Dat nieuwe ding in die bloedgeile kleur, waarvan iedereen zegt dat het zo akelig hard gaat. Dat leek me wel wat. De Grevelingen leek ons een mooi evenement en dat is het ook! Vrijdag middag was ik pas laat in Brouwershaven de boot lag erin, afgedekt en wel dus ik kon zo door naar de Bar om Sjoerd en Boudewijn de strategie door te nemen. Die was simpel: hard varen, rest gaat van zelf! Ik was nog steeds benieuwd naar de geheimen van deze boot, om die mee terug te nemen naar de 69 uiteraard. Dat zou de volgende dag wel komen. We sliepen bij Beck’s schoonouders, die hebben een huisje met 20 hectare grond in Goedereede,  om de hoek dus! U denkt, ben ik daar ook niet eens geweest? Ja dat klopt! Op Beck’s huwelijk met Okki bijna 2 jaar geleden! En dat doet hij goed, in ieder geval beter dan het eerste huwelijk wat nog geen jaar duurde! Top ontvangst door z’n schoonouders, heerlijk diner met veel rood vlees en nog veel meer rode wijn. Lekker het mandje in en klaar voor de strijd!

 

foto4Zaterdagochtend 30 april, mooi windje, wel nog wat fris dus thermo ondergoed aan. Al varend naar de start verkennen we de plas. Ondertussen hoor ik Boudewijn en Sjoerd in een voor mijn onbegrijpelijke taal praten. Afkortingen als LRIP, Block 3i, AAI,STOVL en nog veel meer vliegen me om de oren. Ze hebben het over de cooling fan, nose steering, air inlet, lighting protection  en salt fog failure. Ik ben er een jaartje uit geweest dat geef ik eerlijk toe maar waar dit allemaal over gaat dat mag Joost weten. Af en toe duikt Boudewijn onder het voordek en bonkt een paar keer op een klein luikje en fluistert dat wat in die onbegrijpelijke taal. Ik dacht nog wellicht een espresso apparaat aan boord maar helaas.  Al tijdens de eerste wedstrijd krijg ik het gevoel echt aan boord te zijn van een F-35. Wat gaat dat ding hard, waarschijnlijk dat AAI of iets dergelijk maar voordat ik het weet zijn we 1e bij de boven ton, 1e sprintprijs te pakken! We eindigen die wedstrijd als 2e De mannen zijn niet ontevreden maar het moet harder: Boudewijn weer naar het luikje en ja hoor 2e wedstrijd als 1e over de finish. De 2e start duurt trouwens wel even: de heren in de 5 hebben begrepen dat de Grevelingen de  plek is voor overheerlijke verse kreeft en gooien voor de wind in het laatste rak de bakstag los om zo met de spi het avond eten te vangen. Uitstekend plan alleen jammer dat ze dat recht voor de startlijn doen zodat de rest van de vloot niet kan doorstarten.   Daarna een heerlijk lunch verzocht door het Magic Marine team op een onbewoond eiland. Cees Barnard verteld dat hij het goed kent aangezien hij er in de zomer ook regelmatig komt. In de zomer is het een Hedonism resort begrijp ik, in vergelijk met het Jamaicaanse broertje. Dank voor de foto uit je archief Cees!  De lunch was heerlijk  maar we zijn vergeten wat in het geheime luikje te roepen en moeten 12 boten voor laten gaan na een dramatische 1e kruisrak waarbij we als laatste om de boven ton gaan.  In de haven aangekomen gaat snel het tentje erop maar niet nadat Boudewijn nog een 380V stroomkabel ergens in de punt heeft bevestigd. Tijd voor bier en evaluatie. Sjoerd probeert een 2e hands grootzeil met me te ruilen voor een gloednieuwe light genua van de 69 waarbij ik ook nog 500e moet bijlappen. De zeilen van de 157 zijn echt voor cracks, dus wie hard wil gaan, kijk nu op de site. Ik laat deze kans aan me voorbij gaan omdat ik eerst nog meer wil ontdekken over het geheime luikje. Tijdens het overheerlijke Italiaanse diner sluip ik even naar de boot om onder het voordek te kijken. Helaas, er staat een gigantische Bokito voor de 157 die alle pottenkijkers weg houdt.

 

foto5De volgende dag vroeg op, wat een weer, strak blauw en een klein windje.    Na een tijdje wachten met vele draaiwinden en windwakken, weet het uitstekende team onder leiding van Marijke er toch een mooie start uit te persen. Wederom als een speer en 1e bij de boven ton waarna we het in het voor de windse rak weggeven en 7e binnen te komen. Persoonlijk verbaasd het met ook niks. Er staat een spie op die komt me bekend voor uit de 74 van de Kaagweek in 2000! Uiteindelijk hebben we ook nog een OCS wat later op de dag de nekslag zal zijn. Vervolgens nog 2 wedstrijden die bet er verlopen met een 1 en een 4. Aangekomen in de haven is er een Chinese meneer die als een speer alle boten uit het water op de trailer zet terwijl de tap alweer open is, wat een top service! Even zout eraf spoelen  (is dit de term Salt Fog failure?)en onder het genot van een koude klets en bruin fruit wordt het resultaat door Max bekend gemaakt. Max Moerman heeft het als beste gedaan en met Peter en Mat de 149 naar een totaal 1e plaats gestuurd. Peter verteld me nog even dat voordekken echt een eitje is maar dat de middenman positie toch wel een hoop werk is.  Tja Peet, dat leven op het bankje is nog niet zo slecht! Peter Bijlaard met dit jaar het ex Olympische en kersverse vader Sven aan boord wordt 2e, de 143 met Mark aan het roer en Bas Beaver op het voordek 3e.  Door onze OCS een 4e plek , balen! De 157 gaat snel terug naar Soesterberg waar de stroom erop gaat. Sjoerd en Boudewijn praten nog even over AAI en NWS en besluiten dat er nog wat nieuwe zeilen op moeten voor het volgende evenement wat hij ging niet echt heel hard naar hun mening, terug naar Soesterberg om  verder te tunen.

 

Max dank voor weer een ongelofelijk evenement, ik weet dat de volgende pas in 2018 is maar van mij en ik denk 20 andere boten mag 2017 ook!  Helaas heb ik het geheim van de 157 nog niet helemaal kunnen ontrafelen, maar met de Kaagweek heb ik wellicht meer tijd om onder het deck te kijken met iphone in de aanslag. Tussendoor hoop ik nog een paar wedstrijden in de 69 mee te pakken. Het seizoen is begonnen!

Diederik Kok  157/69