In de jaren ’50, fietsend van het Jaagpad te Alkmaar via de vlotbrug over het Noord-Hollands kanaal, ontdekten de broertjes Jan en Arnold Kaptein bij de werf van Nicolaas Witsen aan het Gat van Bagger een Regenboog. Ondanks de zwaar verwaarloosde toestand, het ding lag er waarschijnlijk al sinds de 2eWereldoorlog, was dit hun droom!

De gerestaureerde Regenboog 19 (Tim), klaar voor tewaterlating. (Het gezin Kaptein telt 9 kinderen –3 meisjes, 6 jongens. Op de foto v.l.n.r. : Pieter, Greetje, Gerda en tweelingbroer van Pieter: Sam. Alle jongens Kaptein bezitten nog steeds schepen, variërend in lengte van 7 m tot 48 m.   De Regenboog 19, met gat in de bodem, gestald achter in de tuin aan het Jaagpad te Alkmaar (+ 1955).

Uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en op onderzoek uit wie de eigenaar was.

Dit bleek iemand uit Wieringen te zijn. Op de fiets van Alkmaar naar Wieringen. Het adres bleek een grote villa te zijn. De deur werd geopend door de huishoudster, die de jongens onmiddellijk afpoeierde met de opmerking “dat meneer te belangrijk was om zich met dit soort onbenulligheden bezig te houden” (meneer deed iets bij Uitwaterende Sluizen). Zwaar teleurgesteld en een illusie armer maar weer terug naar Alkmaar!

Op een gegeven moment zagen ze dat de Regenboog achter de werf te water lag. Grote verrassing en onmiddellijk op onderzoek uit. De Regenboog bleek gekocht te zijn door een handelaartje. Na enig onderhandelen verruilde de Regenboog van eigenaar, met als prijs het inruilen van een 16 m2 en enige honderden guldens. De nieuwe eigenaars: Jan en Arnold Kaptein respectievelijk 17 en 15 jaar oud.

Eenmaal uit het water gehaald, bleek de Regenboog een groot gat in de bodem te hebben, dat provisorisch gedicht was. Dus er was werk aan de winkel. De handen werden uit de mouwen gestoken en met alle beschikbare middelen werd de boot gerepareerd c.q. gerestaureerd.

De Regenboog 19 (Tim) in volle glorie op het Noord-Hollands kanaal.  De Regenboog 19 (Tim) in volle glorie op het Noord-Hollands kanaal.

Na enige tijd brak de vreugdevolle dag van de tewaterlating aan

Een droom was werkelijkheid geworden. Er werd zelfs actief meegedaan aan wedstrijden. De Regenboog 19 is 1,5-2 jaar in het bezit geweest van Jan en Arnold, en werd daarna verruild voor weer een groter schip: een botter.