In het voorjaar van 1966 kocht ik op 23-jarige leeftijd de 36 van Jan van Bekkum voor f. 2.500,– Jan is , een jeugdvriend van mij waar ik al vanaf mijn 12e jaar mee zeilde. Allebei in allerlei kleine wrakke bootjes. Jan had de 36 drie jaar eerder gekocht van een tandarts in Baarn. De 36 was geen originele wedstrijdregenboog. De giek was korter dan normaal en de kuip groter. Kortom, een toerschip en dat was niet verkeerd omdat de ligplaats op het Raboes was aan de mond van de Een aan het toen nog open IJsselmeer.

We zeilden daar in de tijd dat de polders aangelegd werden en ik meen me te herinneren dat de dijken in 1968 gesloten werden. ‘t Raboes was een afgelegen jachthaven, echt in the middle of nowhere waar een bonte pluimage aan bezoekers kwam. Van kunstenaars tot de Amsterdamse penoze, van rijke Duitsers tot politici.
We zeilden dus op het IJsselmeer en in de vakanties trokken we naar Friesland.

Ook ‘s winters zeilden we gewoon door en overnachtten we met vrienden en broers op de Regenboog. Gewoon onder een zeiltje wat over de giek was gespannen. Vaste tochtjes waren dan naar Spakenburg (soms eerst het ijs in de haven los slaan), daar warm worden door cognac en vervolgens weer terug naar het ‘t Raboes en daar weer warm worden door cognac.

Met de vakanties ging het richting Friesland en dat zonder buitenboordmotor wam die kon ik niet betalen.
De oversteek was soms best riskant want het is gebeurd dat we een zomerstorm moesten afrijden achter een drijfanker. Overigens hebben we een motor nooit gemist want je kwam altijd vooruit met de 36.

ln de smalste sloten kon je laveren en zelfs bij windstilte kwam je vooruit.

In 1967 ontmoetten we in de Panbar in Sneek de Friese Regenboogclub die hun verlies van de Hollanders daar aan het verdrinken was. Ze geloofden niet dat de 36 bestond dus ik liet ze haar zien, aangemeerd voor de Panbar. Een van de Friese Regenboogzeilers, de Wilde, was zo opgetogen over deze “vondst” dat hij mij een nieuw grootzeil schonk. Dat kwam goed uit want de tuigage was oud en versleten. De voorwaarde was dat hij wilde testen of de 36 mee kon doen aan de kant van de Friezen. Daar is het echter nooit van gekomen.

Op het Raboes lag nog een Regenboog, de 85 van Jaques Goudswaard. We zeilden veel onderlinge wedstrijden en de 36 deed niet onder voor de 85, ondanks de vele afwijkingen.

Eind 1968 heb ik de 36 verkocht aan een andere vriend, Hans Wehkamp. De reden was geldgebrek i.v.m. mijn aanstaande huwelijk. Om dezelfde reden heeft Hans Wehkamp de 36 één of twee jaar later verkocht aan iemand in Friesland die met de 36 weer wedstrijden wilde gaan varen.

Het verhaal gaat dat ondanks alle aanpassingen de 36 nooit door de keuring kwam en dat de eigenaar op een gegeven moment zo boos was dat hij er de fik in stak. Dit verhaal hoorde ik van mijn zus in Friesland en zij heeft het waarschijnlijk gehoord van de schoonvader van Harry Amsterdam. Die schoonvader lag in dezelfde jachthaven in Sneek als mijn zus.

De jaren met de Regenboog 36 zijn de meest onbezorgde en vrolijke jaren uit mijn jeugd geweest. In de fantastische jaren zestig onbezorgd zeilen in een fantastische Regenboog, wat wil een mens nog meer.

Dick van Bruxvoort

Watersalamander 85
3824 W Amersfoort
Tel. 033-4700990