Bij het te water laten van Regenbogen en het aanleggen van dit soort schepen komt iets meer kijken dan men al snel zou denken.

Takelen van een Regenboog

Een Regenboog heeft 2x hijsoog dat vastzit aan het ballastblok in de boot. Na het opnemen van de middelste vlonder zijn deze ogen bereikbaar. Vrijwel elke Regenboog heeft zijn eigen banden, of zeer sterke lijnen, die aan deze hijsogen vastgemaakt worden waarmee de boog met een kraan uit het water kan worden gehesen of juist erin.

takell3

dit is de juiste manier hoe een Regenboog met een hijskraan te water wordt gelaten

 

De kraan moet ten minste 2000kg aan gewicht kunnen tillen en voldoende ver kunnen reiken om het schip vanaf haar trailer veilig in het water te kunnen brengen. Bij kranen die niet al te hoog kunnen tillen wordt vaak de trailer, na een klein stukje omhoog onder de boot vandaan gereden, om daarna het schip te water te kunnen laten.

Hou rekening met de lengte van de boot inclusief trailer en het voertuig dat aan de trailer vast zit. Het is vrijwel niet te doen om een regenboog op een trailer met de hand naar een takellocatie te duwen met de hand.

takell5

Bij beperkte ruimte is het makkelijker om met een traktor, voorzien van een kop vergelijkbaar aan een trekhaak, om de trailers met boten naar de kraan en de trailers naar de parkeerplaats te vervoeren.   Het takelen gaat hierdoor zeer veel sneller.

takell6

 

Wanneer er geen vaste kraan beschikbaar is kan er natuurlijk ook gewoon een hijskraan worden neergezet door een kraanverhuurbedrijf. Zorg ervoor dat zij deze informatie dan ook te zien krijgen… De afstand van de kraan t.o.v. het water en de plek waar de trailer kan staan is een belangrijk gegeven.

Een Regenboog steekt 1,10 mtr1 dus er dient ten minste 120cm water te staan in de haven alwaar de boot te water wordt gelaten.

Trailers

Een Regenboog is ca. 8 mtr lang. De trailer steekt nog een beetje uit. Dus hou rekening met een plek van 9 mtr1 voor de parkeerplek van een Regenboog. De plek dient niet al te ver weg te zijn bij de takellocatie om de takeltijd beperkt te kunnen houden. De breedte van een trailer is net iets breder dan die van een terreinwagen.

Haven van een Regenboog

In de haven kunnen Regenbogen naast elkaar worden neergelegd, maar de plek dient wel beschut te zijn voor golven opdat de boten niet beschadigen.   In Loosdrecht worden speciaal tijdelijke palen geslagen in de haven om veilig, extra ligplekken te creëren

takell7

binnenhaven bij de kaagsociëteit; hier gaan alle boten langszij

 

Een Regenboog heeft drie bemanningsleden.  Normaal gesproken rijden die samen, maar het zou zelfs zo kunnen zijn dat ze alle drie met een eigen auto komen omdat ze vanuit alle windstreken komen.   Houdt dus rekening met voldoende parkeerplekken voor de trailers, auto’s en publiek dat ze meenemen.

Moederschepen

Omdat evenementen vaak langer duren dan een dag kan het voorkomen dat er overnacht wordt bij het evenement.   De zeilers gaan er, vaak ten onrechte, vanuit dat er plek is om hun moederschip ook vlak bij hun Regenboog neer te leggen.   Het type moederschip varieert van klein moterbootje tot groot scherp jacht tot aan omgebouwde mijnenvegers.      Overleg s.v.p. met ons bestuur wat u kunt verwachten…

Bijboten / Tenders

Veelal worden er tenders in de vorm van sloepen, Ribs en rubber boten meegenomen zopdat de de niet zeilende supporters de wedstrijden kunnen volgen.   Deels komt dit over het water mee en deels moet dit ofwel gehellingd worden of met de kraan het water in.

Advies

Overleg s.v.p. met onze bestuursvertegenwoordigers wat belangrijk is voor uw evenement om aan te denken.  Zij weten precies waar u rekening mee moet houden, Wat u kunt verwachten, hoeveel deelnemers, wat voor drankjes er gedronken worden etc. etc   > ga naar contact met bestuursleden

technische info regenboog
[ Bij de sail A’dam 2010 hadden we een kraanwagentje,  die direct langs de kade kon worden gezet.
A.D. van den oever: 071-4033627 wel met beperkte rijkwijdte, maar met kennis van zaken ]